Gadekunst i København på Vesterbro

Street art gadekunst i København

En tur til Kødbyen i Købehavn for at se på kunst hos bl.a. Gallery Poulsen og V1 Gallery endte med, at jeg og min mand fik set noget flot gadekunst i København. Gadekunsten på Vesterbro er blevet til i et samarbejde mellem 3 forskellige aktører Kreativt Forum, Områdefornyelsen Vesterbro og Metroselskabet. I spidsen for projektet har primært stået frivillige fra Kreativt Forum, som er er netværk Områdefornyelsen har startet op for at fremme kunst og kreativitet og give plads til det skæve på Vesterbro. Inden jeg præsenterer noget af den gadekunst, som vi så på, så vil jeg lige reflekterer lidt over begrebet gadekunst, hvad er gadekunst egentligt?

Hvad er gadekunst? Hærværk, graffiti eller offentlig kunst

Gadekunst i København eller street art er den form for kunst, som er udført i det offentlige rum. Det kan være vanskeligt at definere, hvad der er gadekunst. Meget af gadekunsten i København er malet på busser, s-toge, bygningsfacader eller plankeværker og må betegnes som hærværk i form af graffiti. Kigger vi tilbage på, hvor kulturen omkring graffiti opstod, så begyndte det hele i New York tilbage i 1960’erne. Her begyndte de unge i New Yorks fattigste kvarterer at male deres alias (dæknavne) rundt omkring i byen på bl.a. busser, toge, undergrundsbaner og byens murer. Den street art vi kender i dag er derfor en videreudvikling af den traditionelle graffiti. Forskellen på street art og traditionel graffiti er brugen af flere værktøjer. I traditionel graffiti er spraydåser det vigtigste redskab, imens du i gadekunst anvender stencils, pensler og spraydåser til at male noget mere end bare bogstaver. Traditionel graffiti handler meget om interne beskeder i graffiti miljøet. Gadekunst derimod handler om at udsmykke noget, det kan eksempelvis være ende gavlen på en bygning, hvor du maler et humoristisk motiv af en bi, fantasifigur eller lignende. Humoren er ret tit et element i den street art vi ser i dag, og det er med til at gøre den populær og tage den med ind i boligen hos danskerne.

Vesterbros nye farverige gadekunst

Den nye farverige gadekunst i København på Vesterbro kan nydes på omkring 365 meter metrohegn, som er opsat i forbindelse med byggeriet af den kommende metrostation på Sønder Boulevard. I alt har 50 kunstnere fra ind- og udland deltaget og på ca. 48 timer har de malet 19 fantastiske kunstværker i gadeplan. Nogle af værkerne har jeg taget billeder af, så du kan nyde synet af dem.

Urban Buzz af Organ81

Gadekunstneren Organ81 er fra København. Han bruger sin baggrund som skiltemaler og erfaring fra det danske skater- og graffitimiljø til at male motiver, der bringer fokus på verdens konflikter. I forbindelse med gadekunst projektet på Vesterbro har han malet en summende humlebi på grøn baggrund.

Gadekunst af Organ81 med titlen Urban Buzz

Ulmus af Thomas Arendt, Alex Face og Mue Bon

Den grafiske kunstner Thomas Arendt fra Danmark har i samarbejde med to thailandske gadekunstnere Alex Face og Mue Bon skabt et unikt street art kunstværk i forbindelse med Smukificeringen af Vesterbro. Kunstværket er inspireret af en hændelse fra 90’erne, hvor træerne på Vesterbro blev inficeret med den hollandske elmesyge.

Thomas Arendt, Alex Face og Mue Bons urban art i København

Graffiti kunst på Vesterbro i København

Vægkunst på Sønder Boulevard af Marie Willumsen

Marie Willumsen er grafisk designer og illustrator. Til projekt Byens hegn på Sønder Boulevard har hun lavet dette flotte street art maleri.

Vægkunst af Marie Willumsen til Byens hegn

Street art i København af italienske Zed1

Den italienske street art kunstner Zed1 blev inviteret til at male et vægmaleri til smukificeringsfesten på Vesterbro. Zed 1 er kendt for at male rundhovedet konfronterende figurer, som indgår i surrealistiske scenarier.

Zed1 street art i København

Et koldt gys: Gadekunst af Louise Thomine

Normalt forbinder jeg ikke Louise Thomine med gadekunst, men ikke desto mindre har hun malet dette smukke vægmaleri ”Et koldt gys” ved Sønder Boulevard. Den japansk-inspirerede Art Fellow-kvinde går igen i mange af Louise Thomines kunstværker, som i øvrigt kan købes gennem kunstgalleriet 42gallery.

Louise Thomines vægmaleri til Byens hegn

Vesterbro Rising af Tabita og Kira Henriksen

Det sidste værk på sydsiden er Tabita og Kira Henriksens ’Vesterbro Rising’, der visualiserer den forvandling metrobyggeriet skaber på Vesterbro.

Flot gadekunst på Vesterbro af Tabita Henriksen

Har du noget fed gadekunst du vil dele?

Jeg håber, at du synes om mit blogindlæg. Skulle du have nogle spørgsmål eller vil dele noget fed gadekunst med mig, så skriv en kommentar og lad os starte en samtale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *