Køb kunst til hjemmet

Køb kunst - 3 tips at købe kunst til hjemmet.

3 tips til at købe kunst til hjemmet

Som kunstner synes jeg det er fedt, at have kunst hængende på væggen i hjemmet. Ikke kun mine egne malerier og kunsttryk men også andres kunstværker. Derfor bruger jeg tid på at følge andre kunstnere på kunstudstillinger, men også via Instagram, Facebook eller kunstnerens hjemmeside, for det bliver dyrt og vanskeligt at rejse til eksempelvis USA og se ens yndlings kunster. Det sker tit, at jeg finder en spændende kunstner, som jeg får lyst til at købe kunst fra, derfor vil jeg komme med et par tips til dig om, hvordan du kan købe kunst. Du bør starte med at stille dig selv følgende tre spørgsmål: Hvad skal jeg købe, hvor mange penge vil jeg bruge på kunst og hvor skal jeg købe mit kunstværk?

Køb kunst med hjertet

Det første spørgsmål angående, hvad slag kunst du skal købe, er måske ikke helt så lige til at besvare som det lyder. Det handler meget om følelser, og hvad det enkelte maleri eller illustration gør ved mig, når jeg betragter den. Jeg vil derfor klart anbefale dig at købe et kunstværk, som du synes om, og som du nyder at se hænge på dine vægge i dit hjem. Den første indskydelse skal ikke være, at dette kunstværk må jeg bare eje, fordi jeg kan sælge det videre om nogle år. Er du i tvivl om, hvilken slags kunst du skal købe, så tag ud og besøg nogle gallerier, udstillinger eksempelvis kunstmessen Code Art Fair eller brug Google til at finde nogle spændende kunstnere. Jo flere input du får, desto mere sikker bliver du på, hvilken slags kunst du kan lide. Et godt sted at starte er f.eks. at følge med i det anerkendte kunstmagasin Juxtapoz, som altid har en god kunsthistorie. Et andet magasin med kunst er Hi-Fructose, som også skriver om moderne samtidskunst.

Hvad er dit kunst budget?

Hvor meget du har råd til at bruge på køb af kunst afhænger selvfølgelig af din månedlige indtægt og opsparing, det siger sig selv. Det vigtigste er, at du gør dig klart fra starten af, hvor mange penge du ønsker at bruge på et kunstværk. Kunst findes i mange prisklasser, og du kan få en fin kunstillustration til 200 kr. eller større malerier til flere tusind kroner. Husk at den dyre kunst behøver ikke, at være den bedste. Prisen spiller dog ind, hvis du vil købe kunst med videresalg for øje. Her skal du op i flere tusind kroner og gå efter de mere etablerede kunstnere.

Hvor skal du købe din kunst?

Når du har besluttet dig for, hvilken type kunst du vil købe og hvor stort kunstbudgettet er, så skal du overveje, hvor du kan få fat i den kunst, som du søger. Der findes forskellige måder at købe kunst på i dag, og du bør overveje følgende:

  • Købe på kunstauktion.
  • Købe på et kunstgalleri.
  • Købe på nettet.

Køb kunst på kunstauktion

Når du køber kunst på en auktion, så indebærer det, at kunsten har en vis form for kvalitetsstempel. Det betyder, at auktionshuse som f.eks. Bruun Rasmussen Kunstauktioner eller Lauritz.com står inde for kunstværket og har undersøgt dets ægthed og at kunstværket er værdisat til markedsprisen.

Hvad er markedsprisen på et kunstværk?

Hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner kan du finde malerier der koster fra et par tusind kroner og op efter. Kasper Nielsen, Vurderings- og Salgsdirektør hos Bruun Rasmussen, udtaler til Magasinet Kunst, at hos Bruun Rasmussen vil du kunne finde kvalitetskunst til et par tusind kroner og op til 15-20.000 kroner og her kan alle være med.

Der hvor du, som førstegangskøber, vil opleve, at det kan være vanskeligt at købe kunst på en kunstauktion er, når budrunden går i gang. For hvad skal du byde på maleriet? Hvor langt skal du gå strække dig i budrunden? Derfor er det vigtigt, at du inden en kunstauktion har sat dig en smule ind i markedet ex. ved at besøge kunstmesser og kunstgallerier for at finde ud af et prisleje for den kunst, du godt kan lide.

Dernæst skal du sætte dig ind i reglerne omkring en auktion. Vidste du, at du eksempelvis ikke har 14 dages fortrydelsesret på kunstkøb ved en klassisk kunstauktion?

Sidst men ikke mindst vil jeg råde dig til ikke at lade dig gribe af stemningen på en auktion, det kan være svært ikke at lade sig rive med, når budene på maleriet vælter ind fra højre og venstre. Sæt et bud loft hjemmefra, så du undgår at byde over i forhold til, hvad din økonomi tillader det.

Køb kunst på kunstgalleri – skab en personlig relation til galleristen

Det er en god idé, når du skal købe kunst hos et kunstgalleri, at du bruger den viden, du har fået gennem dine besøg på kunstmesser eller din søgning på Internettet efter kunstnere. Derigennem har du fået en god viden om, hvilke gallerier kunstnerne er i stald hos og hvilken slags kunst, som du kan lide. Når du har fundet et maleri, som du er interesseret i, skal du besøge galleriet og snakke med galleriejeren. Hvis du er førstegangskøber, så er det vigtigt, at du ikke lader dig skræmme af din manglende viden om kunstmarkedet. Du er helt sikkert den eneste, som er ekspert i, hvilken type kunst du synes om. Det betyder ikke, at du skal ignorere muligheden for at få eksperthjælp. Stil spørgsmål til galleriejeren eller personalet, så du får noget baggrundsviden om kunstværket og kunstneren mht. uddannelse, tidligere udstillinger osv. Husk at der er ingen dumme spørgsmål, når det kommer til kunst. Som du nok kan fornemme, så handler det meget om at skabe en god relation til galleristen. Hvis kemien er tilstede, så vil galleristen helt sikkert også hjælpe dig med at finde det helt rigtige maleri til dig, hvad enten galleristen selv har det det eller du kan finde det hos et andet kunstgalleri. En sidste ting er, at du skal huske på, at når du køber et kunstværk i et kunstgalleri, så skal galleristen have kommission for at sælge et maleri nogle gange 50% eller mere. Med andre ord kan det godt betale sig at være fræk i en købssituation og ”prutte om prisen”, hvis du allerede har skabt en god kemi, hvorfor så ikke se, om du kan få noget rabat?

Køb kunst fra nettet og spar penge

På nettet kan du købe kunst online og der er et kæmpe udvalg at vælge imellem. Der er to forskellige måder du kan købe dit kunstværk på.

Der er flere fordele ved at købe kunst online. Et online kunstgalleri er f.eks. ikke afhængig af at have en fysisk butik med udgifter til leje af lokale, vand og varme, som det traditionelle kunstgalleri eller kunstauktion er. Det betyder, at deres kommission er lavere og de kan gøre hele købsoplevelsen for dig billigere. Du kan i princippet sidde komfortabelt hjemme i din sofa og kigge på forskellige hjemmesider med kunst og købe dit maleri. Det du skal gøre op med dig selv er, om du har tillid til online kunstgalleriet, kunstneren selv eller den privat person, du vil handle med via et kunstforum. Dernæst skal du være villig til at købe et maleri eller kunst print, som du kun har set på nettet. Personligt ville jeg ikke have problemer med at købe kunsten via kunstnerens hjemmeside eller et online kunstgalleri, imens jeg nok vil tøve lidt mere med at købe direkte fra en privat person.

Har du nogle tips til at købe kunst til hjemmet?

Jeg håber, at du synes om artiklen og kan bruge mine råd til at købe kunst. Hvis du vil dele nogle af dine tips til, hvordan du køber din kunst, så skriv gerne en kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *