Hvem er de 5 største akvarel kunstnere i historien?

Læs artiklen om berømte akvarel kunstnere

Fem af de største akvarel kunstnere i historien

Akvarel eller vandfarve som det hedder på hverdagssprog. Næsten alle har prøvet at male med akvarel på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det kan være efter skole i SFO eller som voksen på et akvarelkursus. Akvarel maling kræver ikke mange materialer, men det er en svær disciplin at mestre. Gennem tiden har der været flere gode og indflydelsesrige akvarel kunstnere.

  1. Albrecht Dürer (1471-1528)
  2. J. M.W. Turner (1775-1851)
  3. John Singer Sargent (1856-1925)
  4. Georgia O’Keeffe (1887-1986)
  5. Andrew Wyeth (1917-2009)

Lad os se nærmere på de fem mest berømte akvarel kunstmalere gennem tiden.

1. Albrecht Dürer (1471-1528)

Albrecht Dürer var en tysk grafiker og billedkunstner fra Nürnberg i Tyskland. Han er af mange indenfor kunstverden opfattet som en slags pioner indenfor akvarel maleri. Han så potentialet i mediet og malede nogle fantastiske og tidløse akvareller af landskaber, dyr og planter.

Et af hans mest berømte malerier er af en hare, som viser hans talent og flair i forhold til at benytte farvekontraster i akvarel malerier.

Albrecht Dürers maleri hare
Den berømte kunstmaler Albrecht Dürers maleri af ung hare fra 1502. (Kilde: Google Art Project)

2. J. M. W. Turner (1775-1851)

John Mallord William Turner, bedre kendt som J. M. W. Turner, var en af Storbritanniens mest elskede kunstnere. Han efterlod op imod 2.000 akvarelværker efter sin død.

Kunstværkerne havde det tilfælles, at motivet ofte forestillede et bestemt sted. I stedet for at gengive stedet i en tro kopi, så blev det malet med lette penselstrøg for at fange en stemning på stedet.

At J. M. W. Turner var en talentfuld akvarel kunstner, det bevidner hans første rigtige akvarel kunstværk ”En udsigt over ærkebiskopens palads, Lambeth”. Det blev malet, da han var 15 år og det blev optaget på det Royale Akademis sommerudstilling i 1790.

J. M. W. Turners maleri af Scarborough Town
J. M. W. Turners maleri “Scarborough town and castle: morning: boys catching crabs”. (Kilde: Wikimedia Commons)

3. John Singer Sargent (1856-1925)

Den amerikansk-engelske kunstmaler John Singer Sargent er kendt for sine portrætmalerier i olie. Han har blandt andet malet de amerikanske præsidenter Theodore Roosevelt og Woodrow Wilson.

I starten af 1900-tallet skiftede han oliemaling ud med akvarelmaling. Han var en meget berejst herre i Nordafrika, Mellemøsten og Italien, hvorfor det var naturligt for ham at skildre hans oplevelser af landskabet på disse rejser.

John Singer Sargent fik malet omkring 2.000 akvareller, hvilket gør ham til en af de mest produktive akvarel kunstnere i historien.

John Singer Sargent maleri af have nær Lucca
John Singer Sargent maleri af have nær Lucca. (Kilde: Wikimedia Commons)

4. Georgia O’Keeffe (1887-1986)

Den kvindelige kunstmaler Georgia O’Keeffe er nok mest berømt for sine oliemalerier med blomster. Det interessante er dog, at i de unge år eksperimenterede hun med akvarelmaling.

I perioden 1916 til 1918 var hun tilknyttet kunstlinjen på West Texas State Universitet. Her malede hun abstrakte akvareller af landskabet i Texas samt nøgenportrætter.

Kunsthistorikere mener, at grundstenen til hendes senere farverige blomstermalerier blev lagt i de år, hvor hun malede med akvarel.

Georgia O'Keeffe akvarel af solnedgang
Georgia O’Keeffe akvarel af solnedgang. (Kilde: Wikimedia Commons)

5. Andrew Wyeth (1917-2009)

Andrew Wyeth hører til en af de største amerikanske akvarel kunstnere i nyere tid. Han var søn af den berømte illustrator N. C. Wyeth. Med hjælp fra sin far mestrede Andrew hurtigt flere akvarelteknikker.

Det betød, at han i en relativt tidlig alder i 1937 kunne afholde sin første solo udstilling på Macbeth Galleri i New York. Udstillingen med de mange flotte akvarelmalerier blev udsolgt.

Andrew Wyeth fandt stor inspiration i det nære omkring ham. Det kunne være landskabet eller personerne i bybilledet.

Andrew Wyeth akvarel kunstner

Mangler der en akvarel kunstner på listen?

Kunsthistorien har budt på mange kendte kunstnere, så listen over de fem største akvarel kunstnere i historien er ikke endegyldig. Det er vores bud på en top fem liste. Har du en kommentar til artiklen eller savner du en bestemt akvarel kunstner på listen, så skriv en kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *