5 kendte landskabsmalere du bør kende

Læs om de 5 største landskabsmalere gennem tiden

For mere end 300 år siden blev landskabsmalere ikke regnet for noget. Kunstkritikere værdsatte religiøse kunstværker og portrætmalerier mere end malerier af naturen. I slutningen af 1700-tallet sker et skifte og landskabsmalerier af en eng med blomster, bjerge med nåletræer og havets bølger begynder at vinde indpas. Så lad os se på, hvem der er de mest kendte landskabsmalere gennem tiden. Måske du kender 1 eller 2 af dem.

Hvad er en landskabsmaler?

En landskabsmaler portrætterer naturen på bestemte årstider. Et landskabsmaleri inkluderer bjerge, søer, haver, floder og marker. Det vigtigste i maleriet er naturen, men er mennesker afbilledet, så vil de være i en mindre fremtrædende rolle. Landskaberne kan for eksempel være oliemalerier, akvareller eller akrylmalerier.

Liste med kendte landskabsmalere

Her er listen med 5 af historiens mest berømte landskabsmalere.

1. Vincent van Gogh

Vincent van Gogh grafik
Selvportræt af Vincent van Gogh og hans berømte maleri “Hvedemarker og cypresser” (Kilde Wikimedia Commons)

Den hollandske maler Vincent van Gogh (1853-1890) så ikke sig selv som landskabsmaler, det er på trods af, at naturen ofte var et fokuspunkt i hans malerier. Han malede omkring 2.100 malerier over en årrække på 10 år, hvilket inkluderer landskabsmalerier, stilleben og portrætmalerier.

Hans brug af dristige og dramatiske farver med impulsive penselstrøg har haft stor betydning for den moderne kunst. Vincent van Goghs malerier af landskaber er blandt andet af franske hvedemarker, cypresser, blomstrende frugtplantager og gårdsliv.

Han lavede blandt andet en serie på 3 malerier med titlen ”Hvedemarker og cypresser”, som må betegnes som nogle af Van Goghs bedste landskabsbilleder.

2. Claude Monet

Grafik med maleren Claude Monet
Portræt af den franske maler Claude Monet og hans kunstværk “Bro over en dam med vandliljer” (Kilde: Wikimedia Commons)

Den franske maler Claude Monet (1840-1926) er en af mest berømte malere. Han var impressionistisk og malede mest malerier af hverdagslivet med afsæt i naturen. Lys og skygge spillede en vigtig rolle i hans motiver, samt hvordan røg, damp, tåge og regn kan påvirke et motiv. Derfor kan du se flere ens motiver, men malet på forskellige tidspunkter af dagen.

Claude Monet malede omkring 2.000 kunstværker og han er Frankrigs mest kendte landskabsmaler. Hans største mesterværk er en serie på ca. 250 værker, der ofte har vandliljer som motiv f.eks. maleriet ”Bro over en dam med vandliljer”.

3. John Constable

Grafik med landskabsmaleren John Constable og høvognen
Portræt af den engelske landskabsmaler John Constable og han berømt maleri af høvognen. (Kilde: Wikimedia Commons)

Maleren John Constable (1776-1837) er sammen med J. M. W. Turner blandt Storbritanniens mest kendte landskabsmalere fra romantikken. John Constable voksede op i England ved et sted kaldet Constable Country i Dedham Vale. Det var her, at han fandt inspiration til sine mange malerier af det engelske landskab.

John Constable brød med normerne om, at et landskabsmaleri blev til i atelieret. I stedet for tog han staffeli, lærred, pensel og maling med ud i naturen, så han kunne fange naturens luner i form af stemning og skift i vejret. Kommer du en dag til National Gallery i London, så kan du opleve hans nok mest berømte landskabsmaleri ”Høvognen”.

4. Paul Cézanne

Paul Cesannes landskabsmaleri af bjerget Sainte-Victoire
Portræt af den franske kunstner Paul Cezanne og et af hans værker af bjerget Sainte-Victoire. (Kilde: Wikimedia Commons)

Paul Cézanne (1839–1906) er en maler, der boede og malede i Frankrig, og er almindeligt anset for den vigtigste kunstner af impressionisme. Han blev født i Aix-en-Provence, en lille by i det sydlige Frankrig.

Paul Cézannes vej ind i kunstverden gik via afslag på kunstakademiet École des beaux-arts i Paris til optagelse på frie kunstskole Académie Suisse. Her fandt han sammen med kammeraten Camille Pisarro, som prægede ham i den impressionistiske retning.

I de tidlige år malede Paul Cézanne dystre og figuristiske malerier, hvilket måske hang sammen med hans sindstilstand. Han led af humørsvingninger og depression. I tiden omkring 1870 fik han mod på at male landskaber i det fri, hvilket blev hans gennembrud.

Et af hans mest berømte oliemalerier er af landskabet og bjerget Sainte-Victoire, hvor du i forgrunden kan se træer og i baggrunden kan du skimte en landsby og en bro.

5. Camille Pissarro

Portræt af Camille Pissarro
Portræt af Camille Pissarro og hans berømte maleri Jalais Hill, Pontoise. (Kilde: Wikimedia Commons)

Camille Pissarro blev født i 1830 på de dansk-vestindiske øer og døde i 1903. I Frankrig var han som en mesterlære for de impressionistiske malere. Han er derfor en vigtig figur indenfor landskabsmaleriets udvikling. Hans malerier skildrede ofte bønder, de skiftende årstider samt lysets påvirkning.

Et af de smukkeste malerier, han har malet, er Jalais Hill, Pontoise fra 1867, som gav ham prædikatet en innovativ landskabsmaler. Det forestiller en lille landsby. To kvinder går på en grussti og himlen er delvist dækket af flotte hvide skyer.

Find landskabsmalerier på kamillaruus.dk

Hvis du er vild med genren landskabsmalerier, så kan du gå på opdagelse i udvalget af malerier af natur og landskab her på siden. Du finder kun unikke malerier, som er malet ud fra landskabet i Danmark og Italien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *