Illustrationer til børnebog for Danske Hospitalsklovne

Børnebog af Danske Hospitalsklovne

I forbindelse med det netop overståede klovneløb i Hillerød den 10. juni 2017 blev der udgivet en sjov lille børnebog. Bogen hedder ”Vilma og Verandas vandsprøjteri” og er skrevet af hospitalsklovn Karina Krægpøth Sørensen, som til daglig går under navnet Veranda Lakrids. Tegningerne i bogen er illustreret af den lokale billedkunstner og tegner Kamilla Ruus.

Du kan her læse nogle af Kamillas tanker bag

Interview med illustratoren Kamilla Ruus

1) Hvordan kom du i forbindelse med Hillerød Klovneløb?

Jeg blev en søndag eftermiddag ringet op af Lone fra Boldens forlag. Hun havde søgt efter en lokal kunstner til at illustrere en lille bog, som skulle udgives i forblindelse med klovneløbet i Hillerød. Tanken med bogen er, at søge lokale sponsorer og et lokalt trykkeri, så overskuddet ubeskåret går til Danske hospitals klovne.

2) Hvad fik dig til at sige ja til opgaven?

Projektet lød rigtig spændende og jeg sagde straks ja! Da Lone fortalte om projektet, fik jeg straks nogle billeder og den kreativ proces var igang. Jeg blev inviteret ud til et møde med de 5 frivillige, der står for klovneløbet i Hillerød. Jeg havde 2-3 dage til at lave et par udkast til historien, så gruppen kunne se min streg og de idéer, som jeg havde med bogen.

Jeg kom ud til en gruppe af engagerede ildsjæle, der virkelig brænder for en god sag. Det gjorde mig bare endnu mere glad for, at jeg havde sagt ja til projektet. Jeg viste mine tegninger og de blev taget vel imod.

3) Hvad betyder det for dig, at bogen er tegnet på frivillig basis? (underforstået at du ikke bliver millionær af opgaven)

Et par dage før Lone ringede, havde jeg mistet mit højt elskede farmor. Hun var ikke bare en farmor, hun var en ven, en fortrolig og min mentor. Jeg havde holdt min farmors hånd, da hun åndede ud. Sidste gang min farmor og far holdt fødselsdag sammen, så ønskede de sig ikke gaver men istedet penge, som de sendte ind til Danske hospitals klovne. Jeg ville have gjort min farmor stolt, hvis hun vidste, at jeg skulle lave denne bog, der netop støtter danske hospitals klovne. Min farmor var bypass opereret og var indlagt i 75 dage. Hun vidste om nogen, hvad det vil sige, at blive opmuntret, når du er indlagt ung som gammel.

Illustrationer til børnebog
Forsideillustration til børnebog for Danske Hospitalsklovne.

4) Hvad betyder Hospitalsklovnene for dig?

Min mand og jeg har tre raske drenge. Det er desværre ikke alle forældre og børn, der er så heldige. Hvis jeg kan være med til at gøre en forskel for nogle af de børn, der er indlagt, vil det gøre mig glad. Når du er syg og er indlagt på et hospital, så er du isoleret for den verden der er udenfor og ved at få de dygtige klovne til at komme og opmuntre og give lidt smil og latter, så tror jeg på det kan fremme barnets livsglæde. For mig er det vigtigt, at være aktivt involveret i en god sag. Jeg er opvokset på kollektiv og opdraget til at tage ansvar for fællesskabet, så for mig er frivilligt arbejde naturligt.

Jeg er sygeplejerske og arbejder til dagligt i en lægepraksis. Inden da arbejdede jeg på hospital i mange år. Her har jeg erfaret, hvor lidt der skal til for at kunne gøre en patients dag bedre ved lidt smil og humor. Jeg synes, at hospitals klovnene gør et fantastisk arbejde. De er hverken børn eller voksne, men én børnene kan snakke med om alt og glemme sygdommen for en stund .

5) Har du personligt haft kontakt med hospitalsklovnene?

Jeg arbejdede for nogle år tilbage på en rehabiliterings afdeling, hvor patienterne var voksne. Vi fik en dag besøg af hospitals klovnene. Der blev grinet, sunget og snakket. Jeg oplevede det som positivt, også selv om det var på en voksen afdeling og det ikke lige var målgruppen.

6) Hvordan har det været at tegne Wilma, Veranda og Carl i historien? Hvor fik du inspirationen fra?

Det var vigtigt for mig at tegne Vilma og Veranda som søde klovne og ikke killer klovne (dræber klovne) eller cirkus klovne. Jeg fik billeder fra Danske hospitals klovne, som har skabt Vilma og Veranda, så det var vigtigt, at de lignede de to rigtige klovne. Børn elsker genkendelse, så for at få en rød tråd i projektet var det vigtigt, at personerne i bogen ligner de rigtige klovne. Jeg lavede flere udkast til klovnene, som skulle godkendes. Så det var ikke udelukkende mig, der fik lov at bestemme. Med Carl havde jeg et billede i hovedet af en dreng på 4-5 år med mørkt strit hår, der ikke skulle se for syg ud. Bogen er illustreret med tegninger i akvarel for at give det en lethed med klare farver. Jeg har forsøgt at lave illustrationerne, som små historier, så børn kan læse billederne uden at kunne læse teksten.

Kamilla Ruus illustrerer bog
Kamilla Ruus i fuld gang med at tegne og illustrere til Vilma og Verandas vandsprøjteri.

7) Hvordan har det været at være med i dette helt nye bog-projekt – som har været meget intensivt (og er den første af sin slags for Danske Hospitalsklovne)?

Jeg kan jo godt lide en udfordring og dette var en rigtig spændende opgave. Jeg har lagt rigtig mange timer i projektet og tegnet mange skitser og tegninger for at “grave” mig ned i historien. Først når skitserne er lavet, så begynder personerne at leve og det begynder at blive spændende at gå i detaljer.

Jeg er autodidakt illustrator og kunstner, jeg har taget et akvarel kursus da jeg var 13 år på Svanholm kollektiv, hvor jeg er opvokset. Ellers har jeg lært mig selv hvad jeg kan. Jeg har altid haft interesse for at tegne og male og har brugt det som en måde at udtrykke mig ved siden af mit arbejde som sygeplejerske.

8) Har du et budskab til alle dem der får, køber og/eller læser bogen?

Jeg håber, at vi alle kan være med til at støtte en god sag, som handler om at få latter og smil frem hos børn der er i en svær situation.

Som illustrator håber jeg, at børnene smiler og griner ved at læse bogen, for så ved jeg, at jeg har gjort en forskel.

Søger du en illustrator til en bog?

Har du brug for en illustrator til en bog, så er jeg klar på opgaven.

Det er ikke første gang, at jeg laver illustrationer til en børnebog. Jeg har før illustreret både ”Astas himmel” og ”En hat en kat”, som begge er skrevet af Annette Vinther Jensen. Jeg elsker at tegne og male, derfor er det en rigtig spændende opgave, at få lov til at illustrere en børnebog.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du søger en illustrator til en bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *