Billedvæg: 8 tips og idéer til gallerivæg med kunst

8 tips og idéer til billedvæg

Synes du, at du har kigget længe nok på den hvide væg i dit hjem? Du skal ikke fortvivle længere. Her får du 8 tips og idéer til, hvordan du kan skabe din egen professionelle gallerivæg, så du får en dekorativ billedvæg med malerier, prints eller fotografier.

Sjov proces at lave en billedvæg

Processen med at lave din egen personlige billedvæg er sjov og spændende. Du har sikker en masse idéer til en gallerivæg i hovedet fra starten af, men det kan være at resultatet bliver et helt andet. Jeg har selv lige været igennem processen, da min mand og jeg ønskede forandring i stuen. Vi er begge interesserede i kunst og samler på kunstværker i begrænset oplag f.eks. kunstprint, litografier m.m. Det var derfor naturligt for os, at hænge vores kunst på væggen i stuen og lave en gallerivæg. Det var en sjov og lærerig proces, og mine erfaringer vil jeg gerne dele med dig, så her er et par tips til at lave en gallerivæg.

Tip 1 – Vælg kunst du synes om

Der er masser af bolig inspiration at hente til en billedvæg i f.eks. Bo Bedre eller Boligmagasinet. I stedet for at bruge idéen fra et boligblad, hvorfor så ikke hellere selv planlægge og dekorere dit eget væg galleri frem for at kopiere en andens. Det vigtigste er, at du får lavet en personlig gallerivæg, som indeholder kunst, som du synes om og betyder noget for dig. Du kan finde tips til at købe kunst ved at læse mit indlæg om køb kunst til hjemmet. I mit tilfælde har jeg valgt, at min billedvæg kun skal bestå af kunstprint og litografier, men du kan sagtens gøre det på en anden måde f.eks. ved at kombinere familiefotos, kunstprint og malerier.

Tip 2 – Styr på farverne?

Med hensyn til farve bør du have styr på dette, inden du begynder at erhverve kunst. Det kan hurtigt blive en rodet billedvæg, hvis din kunst består af mange forskellige farver. Her bør du overveje, om du skal have flest kunstværker i mere neutrale farver og så et par få med knald på farverne eller alle værkerne skal bestå af pangfarver. Det vigtigste er, at man lægger mærke til hvert enkelt maleri, illustration eller foto og det ikke kun er et af værkerne som træder frem.

Tip 3 – Er dine kunstværker indrammet?

Når du har udvalgt dine kunstværker eller et miks af familiebilleder og kunstprint, så tjek at alt er indrammet. Det handler nemlig ikke kun om kunstværkerne på billedvæggen, men også om hvordan de præsenteres og her mener jeg, at du får det bedste resultat, hvis du køber billedrammer til alle kunstværker og familiefotos. Her kan du vælge forskellige indgangsvinkler f.eks. rammer af samme type og farve, hvilket giver et rent look. Du kan også mikse med nye og gamle billedrammer, så det giver en følelse af, at du har samlet kunst over en længere periode. Her har jeg primært holdt mig til IKEAS billedrammer Ribba, som jeg synes giver det udseende til vores væg galleri, som vi har søgt.

Tip 4 – Leg med placeringen

Når du har styr på indramningen er det blevet tid til at kigge på, hvordan din kunstsamling skal placeres på væggen. Her vil jeg foreslå, at du prøver dig frem med 3-4 forskellige layouts og identificerer den bedste opsætning for din billedvæg. Hvordan leger du med placeringen smartest? Du bør tage din indrammede kunst og placere alle værkerne på gulvet, så kan du bedre visualisere et layout til din billedvæg, som passer dig bedst. Flyt rundt på kunstværkerne til du rammer et layout, som tiltaler dig bedst. Tag gerne billeder med din mobiltelefon, så du bedre kan sammenligne bagefter. Har du styr på bredde og højde af det område på væggen, som din kunst skal hænge på, så kan du evt. sætte tape på gulvet til at illustrere gallerivæggens størrelse.

Tip 5 – Luft mellem kunstværkerne

En dekorativ og flot billedvæg skal se luftig ud, det vil sige, at du skal huske at holde en vis afstand i mellem dine kunstværker, hvad enten det er malerier, kunstprint eller fotos. Hvis de hænger for tæt på hinanden, så kommet det hurtigt til at se tungt ud. En god tommelfingerregel er, at holde en afstand på 3-5 cm mellem kunstværkerne på væggen. Så det kan godt betale sig at mål op, før du svinger hammeren. Hvis du hænger billeder op over et møbel f.eks. en sofa, lænestol eller kommode, så skal du også huske afstanden til møblet. Her bør du holde en højde afstand på 20 cm til møblet. Hvor højt op du skal hænge billederne er lidt en smagssag. Vi bor i et hus med højt til loftet, hvilket betyder at billederne hænger højt på væggen, hvilket jeg personligt ikke synes gør noget. Der er andre som sværger til, at du skal holde placeringen af kunstværkerne i øjenhøjde. Prøv dig frem og se, hvad du synes passer bedst til din billedvæg.

Tip 6 – Styr på skruer, rawplugs og hammer?

Hvis du ikke er en handyman eller handywoman, så får du nok sved på panden ved tanken om, at du skal til at finde slagboremaskine, skruemaskine, skruer, rawplugs, hammer, vaterpas, tommestok, blyant og støvsuger frem. Du kan finde gode råd til ophængning af billeder på nettet, men hvis du ikke har mod på selv at hænge billederne op på væggen, så kan du alliere dig med en gør-det-selv mand eller kvinde. Det er nu ikke så farligt, så hvorfor ikke bare kaste sig ud i det. Du undgår ikke at lave et ekstra hul eller to i væggen, men det er sjovere at fortælle familie og venner, at du selv har hængt eller kunstværkerne op.

Tip 7 – Slip dig løs

En af de sidste ting er måske også det vigtigste at huske på, når du skal kreere dit eget væg galleri, nemlig at der ikke er en specifik formel på, hvordan en billedvæg skal se ud. Det kan virke som en uoverkommelig opgave at kaste sig ud i projektet med en gallerivæg, men du skal bare gøre det. Nyd processen både før, hvor du sporer dig ind på, hvilke malerier, plakater eller illustrationer, som du skal købe. Når du så har købt kunstværkerne begynder det for alvor at blive en sjov og kreativ proces med at finde den rette kombination og miks af f.eks. fotos og malerier.

Tip 8 – Udvikl din stil og gallerivæg

Husk på at en billedvæg er ikke statisk den skal udvikle sig. Hen over tid bliver du måske træt af et eller flere af dine kunstværker på væggen, så er det vigtigt at huske på, at du nemt kan skifte ud eller bytte rundt på enkelte værker. Du kan sågar skabe et helt nyt udtryk og begynde forfra med at lave et nyt layout.

Bonus tip – Inspiration til billedvæg

Som jeg indledte med at skrive, så er der masser af inspiration til bolig indretning af hente i de danske boligblade Bo Bedre og Boligmagasinet, men ude på nettet findes der også meget inspiration til at lave et væg galleri. På siden Houzz.com er der inspiration at finde til hele din bolig, om du skal indrette børneværelset, køkkenet, stuen, soveværelset m.m. De har selvfølgelig også en sektion med inspiration til gallerivæg, som du kan kigge på, hvis du er løbet helt tør for idéer til, hvordan din billedvæg skal se ud.

Mangler du et lille akvarelbillede til din billedvæg?

Hvis du lige står og mangler et kunstværk til at udfylde en plads på din billedvæg, så har jeg 5 bud på små akvarelmalerier til din gallerivæg. Falder du for et eller flere af dem, så er du meget velkommen til at kontakte mig, så finder vi ud af noget. Held og lykke med din kommende gallerivæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *